Behoefte aan persoonlijke groei

Eindelijk! Het seizoen van de zon, warmte en naar buiten gaan is aangebroken. We kunnen niet wachten om met blote voeten in het gras te zitten en verwonderlijk naar de bloeiende natuur te kijken. Het is tenslotte het seizoen van groeien en bloeien. In deze blog vertel ik je, hoe natuurlijk de behoefte aan persoonlijke groei is. Hoe je kan merken als je daar niet naar luistert. En wat een eerste stap is om die groei te verwezenlijken.

Een natuurlijke behoefte

Als mens ben je gemaakt om te groeien en te bloeien. Om steeds weer wat te leren en verder te komen in het leven. Het is een natuurlijk verloop, waar je niet omheen kan. Toch lukt het ons mensen niet altijd toe te geven aan die behoefte van groei en bloei. We denken bijvoorbeeld dat we het niet waard zijn. Of dat we vooral tevreden moeten zijn met wat we hebben. Uiteraard zit in dat laatste een kern van waarheid. Maar het is niet gezegd dat je, binnen dat wat je hebt, stil moet blijven staan.

Doordat het zo een natuurlijke behoefte is van onze geest om te groeien, zal hij van zich laten horen als we hem negeren. Hij zal dit op verschillende vlakken doen en in het ergste geval legt hij je lichamelijk helemaal plat zodat je het niet langer meer kan negeren. Luister dus op tijd en geef gehoor aan wat er nodig is. Hieronder lees je de 7 meest voorkomende signalen dat je toe bent aan groei.

De 7 tekenen dat je toe bent aan groei

1 Je hoort je zelf veel mopperen en je bent licht geraakt.
2 Je hebt regelmatig lichamelijke klachten, je bent vatbaarder voor de griep, hebt hoofd- of rugpijn of je schouders en nek zitten vast. 
3 Je ervaart een overheersend gevoel van onrust en frustratie.  
4 Je hebt het gevoel dat je niet helemaal meer thuis hoort in de situatie.
5 Je voelt een blokkade op je creativiteit en inspiratie.
6 Je neigt naar (oude) slechte gewoontes zoals snoepen, drinken of roken.
7 Je hebt geen zin om dingen aan te pakken en voelt je passief.

Persoonlijke groei is vergelijkbaar met de groei van een bloem

Herkenbaar! Maar wat nu?

Om te kunnen groeien moet je eerst ontluiken. Het klinkt misschien vaag maar het betekent niks meer dan letterlijk ontwaken en doorbreken. Zie het als de bloem hierboven. Eerst bouwt de druk zich op in de knop en als dit niet meer past, knapt de bloem open (ontluiken) en begint hij met groeien en bloeien. Voor ons mensen werkt het niet anders, er is iets in ons dat wil groeien en bloeien maar wat op dit moment geen ruimte krijgt. Het wil meer ruimte om vervolgens verder uitgewerkt te worden en deel uit te gaan maken van jouw leven.

De eerste stap is inzicht, herken en erken dat er zich spanning in jou aan het opbouwen is. Dat het je blokkeert en het tegen je werkt. Door het te zien en te benoemen zal je al ruimte ervaren en begin je de cirkel te doorbreken. Wat de volgende stap is, dat is aan jou. Denk bijvoorbeeld eens aan een gesprek met de mensen om je heen, schrijf op wat je dwarszit of verbreed je blik naar de dingen waar je wel gelukkig van wordt. Wat geeft energie en waar wil je meer van?

Je zal zien dat deze kleine stap je in beweging brengt en dat de wereld om je heen daarop zal gaan reageren. Wat vervolgens gaat groeien dat is soms nog een verassing, maar dat maakt niet uit, als jij het maar ruimte geeft dan gaat er vanzelf iets bloeien.

Twijfel je of je toe bent aan groei of heb je niet helemaal helder hoe je dit aan wilt pakken? Tijdens mijn gratis inzichtsessie kunnen we hier samen naar kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *