Stop met piekeren en trek je jas uit

Ok, ik weet het, je hebt het al zo vaak gehoord “stop toch met piekeren”. Je zou niks liever willen dan dat maar je weet simpelweg niet hoe. Ik heb mezelf ook lang afgevraagd hoe ik kon stoppen met piekeren. En de opmerking “stop met piekeren” maakte me alleen maar gefrustreerd.

Inmiddels weet ik dat het echt simpel is om te stoppen met piekeren. Kon ik het meteen? Nee, ik heb er heel wat voor moeten doen en nog steeds. Want piekeren is echt niet iets wat je zo maar afleert. Maar ik weet inmiddels wel hoe ik het piekeren moet doorbreken en op dat moment voor een andere stemming kan kiezen.

Geloof me of niet maar het is zo simpel als het uittrekken van je jas als je het warm hebt. Ik geef je hieronder een voorbeeld.

Doe die jas uit

Je ziet dat het een mooie lentedag gaat worden, maar je ziet ook dat het mistig is en dus nog behoorlijk koud. Daarom kies je die dikkere jas aan te doen en sla je een sjaal om. Hierdoor ben je goed beschermt, jeetje wat is het nog koud.

Inmiddels is de temperatuur opgelopen en zit je met een vriendin op het terras. Je voelt je wangen warm worden en zegt tegen je vriendin; lekker dat zonnetje. Vervolgens kletsen jullie verder. Bij de tweede kop koffie zeg je; nou zeg die zon die doet aardig zijn werk. En je kletst weer door. Totdat je op een gegeven moment voelt hoe je bij je oksels begint te zweten en je jas je te benauwd wordt. Je begint wat te zuchten en te puffen en eigenlijk zit je niet meer lekker. Het is eigenlijk het enige waar je aandacht nog maar naar uit gaat. Hierdoor hoor je nog maar half wat je vriendin zegt en verlang je naar de schaduw.

Als je er echt klaar mee bent stel je voor om te verplaatsen naar het tafeltje in de schaduw. Op dat moment zegt je vriendin “maar doe je jas dan uit als je het warm hebt”. Natuurlijk, waarom heb je dat zelf niet bedacht? Meteen daarna sla jij je sjaal af en doet je jas uit. Direct voel je de verlichting, de vreugde en de vrijheid. Om het jezelf nog meer naar de zin te maken, leun je achterover, bestelt een koel drankje en vist onderin je tas je zonnebril op. ZO! Daar is het moment van optimale vreugde.


Stoppen met piekeren is als je jas uit doen

Maar met piekeren is het niet zo simpel!

Jawel dat het is het wel. Zie je (negatieve) gedachten als je jas. Deze jas heb jij vanochtend heel bewust aan gedaan om je te beschermen tegen de kou. Jouw (negatieve) gedachten doen dat ook. Ze proberen jou te beschermen tegen iets. Waar het tegen beschermt, verschilt per persoon. Hier een andere keer meer over.

Echter, als jij je (negatieve) gedachten de ruimte blijft geven gaan ze je steeds meer problemen opleveren. Je raakt in een neerwaartse spiraal waardoor je volledig vastloopt. Hoewel jij dit prima kan negeren, je lichaam en geest doen dat niet. Ze gaan jouw signalen sturen. Je krijgt bijvoorbeeld een kort lontje, je moppert veel of begint passief te worden. Om de jas nog maar even als voorbeeld te gebruiken. Als jij er niet voor kiest om je jas uit te trekken als je het warm hebt, dan raak je over verhit.

Zes simpele stappen

Als je dus piekert sta je toe dat (negatieve) gedachten zich voortdurend blijven herhalen. Het gevolg hiervan is dat je blijft hangen in het ongemak en de keuze voor vreugde laat liggen. In dit geval ga je in de schaduw zitten, je koelt af en denkt na een tijdje ik had die jas aan moeten trekken waarmee ik op de Noordpool kan overleven.

Ga niet in de schaduw zitten maar voel die rode wangen en handel. Doe je sjaal af. Met andere woorden zeg letterlijk STOP! Erken dat je piekert en dat je het graag anders wilt.

Dan vraag je jezelf af waarom je piekert. Waar heb je zorgen over? Wat is er aan de hand? Nou je hebt het warm en dat vind je vervelend.

De derde stap is, hoe komt het dat je je zorgen maakt? Om nog maar even naar de metafoor te grijpen. Waarom heb je het nou zo warm? A. Doordat de zon schijnt en B. doordat je een dikke jas aan hebt.

Stap vier, vraag jezelf moet ik hier nu echt op dit moment op deze plek over nadenken? Soms is dat ja en soms is dat nee. In dit geval dat je op het terras in de volle zon zit wel, want nu heb je het warm. Maar had je vanochtend al moeten beslissen of je in de middag je jas uit ging doen? Nee. Bepaal dus of het piekeren echt op dit moment nodig is of dat je het op een later moment rustig kan bedenken. Misschien moet je nog even een paar dingen afwachten voordat je een keuze kan maken. Als dit zo is, kies dan dat moment en laat het voor nu los. 

Als vijfde stap bedenk waar je invloed op hebt. Kan je de zon uitzetten? Nee! Ok, wat dan wel? Je kan in de schaduw gaan zitten of je jas uit doen en gaan genieten. Oftewel je gaat verder met piekeren of je kiest voor positieve gedachten en denken in mogelijkheden.

Dan als laatste stap zes. Je gaat genieten. Dit is de keuze die je hebt gemaakt en je gaat ervoor. Ga je weer piekeren bedenk dan welke afwegingen en afspraken je zojuist met jezelf hebt gemaakt. Wanneer mocht je er wel over nadenken of wanneer ging je een beslissing nemen? Begin je te verbranden en staan de blaren bijna op je huid, ga dan alsjeblieft in de schaduw zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *