De dans van mijn leven

Als ik vroeger naar binnen holde omdat ik moest plassen, vroeg mijn moeder altijd na een poosje: ‘Mariëlle jij moest toch plassen?’. ‘Ja!’, antwoordde ik dan. ‘Waarom sta je dan voor de spiegel te dansen?’

 Dit is tekenend voor hoe dans altijd aanwezig is geweest in mijn leven. Ik volgde verschillende soorten dans: van klassiek en stijldansen tot tap, jazz en modern. Op 12-jarige leeftijd deed ik auditie voor het conservatorium in Den Haag, maar werd niet aangenomen. Sindsdien durfde ik niet meer te dromen van een carrière met dans. 

 

Een dans door zorgland

Ik koos voor het pad van de zorg:  na de opleiding tot medewerkster maatschappelijke zorg rondde ik ook met succes de opleiding tot HBO verpleegkundige af. De volgende stap was de specialisatie in de psychiatrie. Een logische stap, want het intrigeerde mij altijd al waarom mensen doen wat ze doen en hoe we allemaal zo verschillend zijn. Vol overgave stortte ik me in dit vak, maar ik verloor mezelf er steeds meer in. Mijn hart ging op slot en ik raakte steeds meer verwijderd van wie ik nou eigenlijk ben. Er viel voor mij niet te dansen in de zorg … 

 

Dansend helpen

Ik ging terug naar mezelf en stelde me de vraag: deed ik nu echt wat ik diep van binnen ook wilde doen?Het antwoord lag wat genuanceerder: ja, want ik wilde mensen helpen en ik wilde ze begeleiden bij klachten, maar ooo wat wilde ik toch ook nog steeds graag dansen! 

Alsof het zo had moeten zijn, kwam de opleiding tot danscoach op mijn pad. Ik wist dat er geen betere manier voor mij kon zijn dan zo mijn 2 passies (anderen helpen/begeleiden én dansen) te combineren. Tijdens de opleiding kwam het dansende kind in mij weer naar boven. Ik durfde me weer te laten zien, mijn spontane en vrolijke kant te laten stralen. Ik leerde mijn eigen grenzen kennen en te luisteren naar mijn lijf. En zo besloot ik in februari 2018 na de geboorte van mijn dochter ‘beweeg je verder’ te starten.

Nu werk ik vanuit mijn hart en mijn liefde als danscoach: ik help en begeleid mijn medemens nog steeds alleen doe ik dat nu met mijn grote passie dans. 

 Ik kan dus toch dansen in de zorg!

‘Je kunt wel benzine in de auto gooien, maar als jij geen gas geeft dan rijdt hij ook niet.’