De dans van mijn leven

Als ik vroeger naar binnen holde omdat ik moest plassen, vroeg mijn moeder altijd na een poosje: ‘Mariëlle jij moest toch plassen?’. ‘Ja!’, antwoordde ik dan. ‘Waarom sta je dan voor de spiegel te dansen?’

 Dit is tekenend voor hoe dans altijd aanwezig is geweest in mijn leven. Ik volgde verschillende soorten dans: van klassiek en stijldansen tot tap, jazz en modern. Op 12-jarige leeftijd deed ik auditie voor het conservatorium in Den Haag, maar werd niet aangenomen. Sindsdien durfde ik niet meer te dromen van een carrière met dans. 

 

Een dans door zorgland

Ik koos voor het pad van de zorg:  na de opleiding tot medewerkster maatschappelijke zorg rondde ik ook met succes de opleiding tot HBO verpleegkundige af. De volgende stap was de specialisatie in de psychiatrie. Een logische stap, want het intrigeerde mij altijd al waarom mensen doen wat ze doen en hoe we allemaal zo verschillend zijn. Vol overgave stortte ik me in dit vak, maar ik verloor mezelf er steeds meer in. Mijn hart ging op slot en ik raakte steeds meer verwijderd van wie ik nou eigenlijk ben. Er viel voor mij niet te dansen in de zorg … 

 

Dansend helpen

Ik ging terug naar mezelf en stelde me de vraag: deed ik nu echt wat ik diep van binnen ook wilde doen?Het antwoord lag wat genuanceerder: ja, want ik wilde mensen helpen en ik wilde ze begeleiden bij klachten, maar ooo wat wilde ik toch ook nog steeds graag dansen! 

Alsof het zo had moeten zijn, kwam de opleiding tot danscoach op mijn pad. Ik wist dat er geen betere manier voor mij kon zijn dan zo mijn 2 passies (anderen helpen/begeleiden én dansen) te combineren. Tijdens de opleiding kwam het dansende kind in mij weer naar boven. Ik durfde me weer te laten zien, mijn spontane en vrolijke kant te laten stralen. Ik leerde mijn eigen grenzen kennen en te luisteren naar mijn lijf. En zo besloot ik in februari 2018 na de geboorte van mijn dochter ‘beweeg je verder’ te starten.

Nu werk ik vanuit mijn hart en mijn liefde als danscoach: ik help en begeleid mijn medemens nog steeds alleen doe ik dat nu met mijn grote passie dans. 

 Ik kan dus toch dansen in de zorg!

‘Je kunt wel benzine in de auto gooien, maar als jij geen gas geeft dan rijdt hij ook niet.’

Als praten niet helpt

‘De holistisch verpleegkundige’ is er voor de professional uit de zorgsector. Heb jij al vaker geprobeerd je patronen te veranderen, maar merk je dat je er met praten alleen niet komt? Loop je steeds weer tegen dezelfde dingen aan?

Ik werk vanuit een holistische visie, wat maakt dat je jouw thema's op meerdere lagen kan gaan onderzoeken.Namelijk op lichamelijk, geestelijk en zielsniveau.

Alle antwoorden zitten in jou. Jij weet wat goed voor je is en welke weg je in moet slaan. Mijn coaching leert je naar deze boodschappen te luisteren.

Dit doe ik vanuit rust, gevoel en betrokkenheid. Mijn heldere blik helpt jou tot inzichten te komen.

Interesse in mijn coaching? Neem gerust contact met me op.

Zelfzorgcirkel voor professionals uit de zorgsector

Meer dan 80% van het zorgpersoneel geeft aan (na de coronacrisis) overbelast te zijn. Van de nieuwe medwerkers die in de zorg zijn begonnen is 43% na twee jaar alweer weg. Zonde!

In de opleiding tot arts, verpleegkundige, verzorgende of anders, leer je precies hoe je voor anderen moeten zorgen. Maar het vak zelfzorg staat in geen één opleiding op het rooster. Je leert niet hoe je ’s avonds je patiënten los kan laten. En hoe je ’s ochtends naar werk kan fietsen zonder een to do lijstjes in je hoofd te maken.

Gemiste kans als je het mij vraagt. Met deze gedachtegang kwam de zelfzorgcirkel tot stand. In de cirkel kom je 3 uur lang samen in een relaxte omgeving om te ontspannen en te delen met gelijkgestemden.