Zelfzorgcirkel voor professionals uit de zorgsector

Meer dan 80% van het zorgpersoneel geeft aan (na de coronacrisis) overbelast te zijn. Van de nieuwe medewerkers die in de zorg zijn begonnen is 43% na twee jaar alweer weg. Zonde!

In de opleiding tot arts, verpleegkundige, verzorgende of anders, leer je precies hoe je voor anderen moeten zorgen. Maar het vak zelfzorg staat in geen één opleiding op het rooster. Je leert niet hoe je ’s avonds je patiënten los kan laten. En hoe je ’s ochtends naar werk kan fietsen zonder een to do lijstjes in je hoofd te maken.

Gemiste kans als je het mij vraagt. Want goede zorg begint bij zelfzorg. Met deze gedachtegang kwam de zelfzorgcirkel tot stand. In de cirkel kom je 3 uur lang samen in een relaxte omgeving om te ontspannen en te delen met gelijkgestemden.

De cirkel is speciaal voor proffesionals werkzaam in de zorgsector. Dus ook als je niet in de directe zorg staat. Je bent onderdeel in het zorgproces en dus ervaar je direct of indirect de werkdruk die kenmerkend is voor de zorg.

Wat is een zelfzorgcirkel?

De zelfzorgcirkel is een geïnspireerd op het concept van vrouwencirkels. Vrouwen komen al eeuwenlang samen in een cirkel. Echter werd dit op een bepaald moment verboden. Ze waren bang voor de magie die vrouwen in deze cirkels zouden beoefenen. Vrouwen kwamen namelijk anders terug dan dat ze heen gingen. In deze cirkels wordt het zusterschap gevierd, ben je niet bezig met wie er beter of slechter is. Hier is iedereen gelijk en maken we gebruik van elkaars kracht. Je bent op jouw manier onderdeel van het geheel.

Het samen komen in een cirkel geeft van nature een gevoel van saamhorigheid. Zo kan je elkaar beter zien en horen. Kijk maar naar hoe we samen komen rond een kampvuur of op een verjaardag. En waarom is het toch altijd zo gezellig aan die ronde statafel?

Kenmerkend voor een cirkel is de deelronde. Hierin krijgt iedereen spreektijd om te delen wat er op haar hart ligt. Hierbij wordt slechts geluisterd. Er volgen geen reacties of oplossingen.

Waarom zou je aan de zelfzorgcirkel willen deelnemen?

Omdat;

 • Je, je daarna weer helemaal opgeladen voelt.
 • Het je op allerlei gebieden inzichten geeft.
 • Je bezig bent om voor je zelf te zorgen i.p.v. voor een ander.
 • Je zal ervaren dat je echt niet de enige bent.
 • Je leert te luisteren naar je eigen gevoelens en lichaam.
 • Je een sterk gevoel van verbinding zal ervaren.
 • Je flexibeler op de werkvloer komt te staan.
 • Je leert emoties en gevoelens de ruimte te geven i.p.v. op te kroppen.

Hoe ziet de zelfzorgcirkel eruit?

 • We beginnen met een moment van aankomen. Hoe zit je erbij?
 • Inleiding over het thema dat deze cirkel centraal staat
 • Een oefening om nog meer in je lijf te zakken
 • Gevolgd door de deelronde. Het moment om te delen wat er op je hart ligt.
 • Een verdiepingsoefening passend bij het thema dat centraal staat.
 • Gezamenlijke afsluiting.

Praktische info
Wanneer:

2023: 24februari,  7 april, 20 mei, 1 juli, 9 september, 21 oktober en 2 december

Kosten:

Alle 7 de bijeenkomsten samen kosten €350,- inclusief de BTW. 

(sommige werkgevers vergoeden deelname aan deze cirkel)

Inclusief: Thee en iets te eten
Locatie: 3 van de 7 sessies vinden buiten in de natuur plaats. De andere 4 sessies zijn op een nader te bepalen locatie. 

Twijfel je of je wel in aanmerking komt door jouw functie of het soort bedrijf waar je werkt? Of wil je meer info? Neem contact met mij op 

 

 

Als praten niet helpt

‘De holistisch verpleegkundige’ is er voor de professional uit de zorgsector. Heb jij al vaker geprobeerd je patronen te veranderen, maar merk je dat je er met praten alleen niet komt? Loop je steeds weer tegen dezelfde dingen aan?

Ik werk vanuit een holistische visie, wat maakt dat je jouw thema's op meerdere lagen kan gaan onderzoeken.Namelijk op lichamelijk, geestelijk en zielsniveau.

Alle antwoorden zitten in jou. Jij weet wat goed voor je is en welke weg je in moet slaan. Mijn coaching leert je naar deze boodschappen te luisteren.

Dit doe ik vanuit rust, gevoel en betrokkenheid. Mijn heldere blik helpt jou tot inzichten te komen.

Interesse in mijn coaching? Neem gerust contact met me op.

Zelfzorgcirkel voor professionals uit de zorgsector

Meer dan 80% van het zorgpersoneel geeft aan (na de coronacrisis) overbelast te zijn. Van de nieuwe medwerkers die in de zorg zijn begonnen is 43% na twee jaar alweer weg. Zonde!

In de opleiding tot arts, verpleegkundige, verzorgende of anders, leer je precies hoe je voor anderen moeten zorgen. Maar het vak zelfzorg staat in geen één opleiding op het rooster. Je leert niet hoe je ’s avonds je patiënten los kan laten. En hoe je ’s ochtends naar werk kan fietsen zonder een to do lijstjes in je hoofd te maken.

Gemiste kans als je het mij vraagt. Met deze gedachtegang kwam de zelfzorgcirkel tot stand. In de cirkel kom je 3 uur lang samen in een relaxte omgeving om te ontspannen en te delen met gelijkgestemden.