Dansen op de herfstblues

De natuur is al begonnen

Bruine en rode kleuren kijken ons vanaf de boomtoppen aan. Een deken van warme chaos valt langzaam over ons heen. De tijd van volle bloei is voorbij. Vruchten worden geoogst en dat wat niet meer nodig is wordt losgelaten. Langzaam werkt de natuur toe naar stilte en groei van binnenuit.

Hoewel we denken dat de herfst op 21 september begint, is hij nu energetisch gezien op zijn hoogtepunt. Je kan het zien doordat de bladeren al bruin zijn. Eikels en kastanjes al voor het oprapen liggen. Alles is zich aan het voorbereiden om los te laten. Naar de stilte toe aan het werken. Ook jij bent daar energetisch mee bezig. Hoewel je dat misschien niet door hebt.

Jij bent ook de natuur

Als mens zijn we onderdeel van de natuur en bewegen de seizoenen door ons heen. Echter zijn we geneigd deze te blokkeren. Voortdurend verlangend naar bloei en licht. Niks in de natuur is ten allen tijden in volle bloei. Dus ook wij niet. Misschien merk je al dat je het nu allemaal wat langzamer aan gaat doen. Of dat je ´s avonds het liefste op de bank wilt kruipen. Maar het kan ook dat je alles nog in het tempo van de zomer probeert aan te pakken. Stop daar dan mee, daar is het niet de tijd voor.

Herfst is het seizoen om rustiger aan te gaan doen. Langzaam naar binnen te keren, je te nestelen in warmte. Kopjes thee, vriendschappen en warme sokken. Jezelf vertroetelen. Om vanuit deze zachtheid te kijken naar wat je dit jaar hebt neergezet. Waar pluk je de vruchten van? Maar ook om te kijken wat niet meer bij je past. Zonder direct grote stappen te zetten.

Laat de wind je leiden

De wind laat de bomen dansen om bladeren te laten gaan. Regen spoelt zaden verder weg om zich in de grond te nestelen. Ze zichzelf daar te laten voeden. Rustig wachten op de volgende lentezon. Zonder haast, zonder frustratie.

Zo werkt het ook voor ons. Je kan de wind gebruiken om op te dansen. Vleugelvrouw zingt er prachtig over in haar nummer als de wind wil waaien.  De regen om je schoon te laten spoelen op dit prachtige nummer van Ludovico Einaudi. Maar altijd rustig en zacht. Het hoeft niet meteen morgen anders. Dat wat je nu loslaat maakt ruimte voor iets nieuws. Over het nieuwe zal de winter zich bekommeren. Het zal zich in stilte voeden en wachten. Om vervolgens in de lente te bloeien.

Zie de herfst als een mooie tijd om emoties de vrije loopt te laten. Alles schoon te maken.

Blues ontstaan in donkere tijden

Neem bijvoorbeeld Bluesmuziek. Deze is ontstaan vanuit het diepste verdriet van de slaven. Gevormd door wat ze hebben meegemaakt. Het bracht verlichting in donkere tijden. Dus als de herfstdagen je somber stemmen. Dans de storm. Dans de regen. Volg de bomen. Laat het waaien. Ontvang de donkere wolken. Omarm de warme kleuren. Creëer ermee.

Sta op uit je stoel en dans met dat wat er is. Maak gebruik van de storm die ruimte maakt. Zie de storm als een bui waarin je eens goed je hart lucht. Waarmee je frustratie loslaat. Of laat je tranen stromen zodat je verdriet kan laten gaan. Het helpt je allemaal om straks weer te kunnen groeien.

Herfstblues

Dans kan je hierbij helpen. Gebruik klassieke muziek, blues of een van de andere genoemde nummers. Ze helpen je om te dansen dat wat past bij dit seizoen. Het nummer van Xavier Rudd kan ook zeer helpend zijn. Hij nodigt je uit de boosheid in je zelf te bewegen. Om te gaan met de weerstand die erbij vrijkomt. Maar hij dwingt je ook je erin onder te dompelen. Het niet meer uit de weg te gaan

Laat de dans je geven wat je nodig hebt. Naar buiten brengen wat er van binnen speelt. Je hoeft er niet over na te denken en alleen maar te volgen. Dans het nummer helemaal uit. Tot je merkt dat de emoties zachter worden.

Herken de cyclus

Je zal merken dat alles zijn hoogtepunt kent. Niks blijft voor altijd donker. Zoals elke dag opnieuw begint en weer eindigt in het donker. Zoals de maan van donkere naar volle maan beweegt. Zo beweeg jij van verdriet naar vreugde en van boosheid naar verlichting. Zie deze op- en afbouw in de kortere tijd. Zodat je ervaart dat ook het andere weer komt. Dat het beiden met zijn eigen charme nodig is.

Dus in plaats van dat je vecht tegen de storm. Ontvang hem en dans met hem. De herfst is er om al dansend los te laten. Jij bent er om al dansend los te laten. Ik ben er om je te helpen al dansend los te laten.

2 reacties

  1. Awesome post! Keep up the great work! 🙂

  2. Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *